ΣΤΥΤΙΚΗ
ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια κοινή σε εμφάνιση κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης επαρκή για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίοι ενδέχεται να είναι τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί. Χρόνιες ιατρικές παθήσεις, ορισμένα φάρμακα, το άγχος, η κατάθλιψη και η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης. Βασική αιτία ωστόσο για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι οι ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας, στην προώθηση της υγιούς ροής αίματος στο πέος και τη διευκόλυνση των φυσιολογικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ερωτική διάθεση, διαταραχή της αγγειακής λειτουργίας και της ακεραιότητας του ιστού του πέους, τα οποία μπορούν συνδυαστικά να συμβάλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο ότι ενώ η τεστοστερόνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από τη χαμηλή τεστοστερόνη ή να μην εκδηλωθεί καθόλου ακόμη κι αν τα άτομα παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας με TRT
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αιτία πίσω από τη στυτική δυσλειτουργία είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης (Testosterone Replacement Therapy - TRT). Η θεραπεία πραγματοποιείται με χορήγηση φαρμακευτικής τεστοστερόνης είτε με τη μορφή ενέσεων, είτε ειδικής κρέμας ή gel, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ο στόχος της θεραπείας TRT είναι να επαναφέρει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Η θεραπεία αυτή λειτουργεί ευεργετικά στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ερωτικής διάθεσης, τη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος και την υποστήριξη της ακεραιότητας του πεϊκού ιστού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης πιθανώς να μην είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπου η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από άλλα αίτια εκτός από τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, όπως ψυχολογικούς παράγοντες ή αγγειακά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να εφαρμοστούν άλλες θεραπευτικές επιλογές.
Συνδυαστικές Θεραπείες Στυτικής Δυσλειτουργίας με TRT
Πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, τη χορήγηση είτε από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής (όπως αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-5) ή ενδοπεϊκών ενέσεων, την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων ή την ψυχοθεραπεία. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη διαχείριση του βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Ως προς τη φαρμακευτική αγωγή, αυτή μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα ή ενδοπεϊκά με ενέσεις. Η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή και οι ενδοπεϊκές ενέσεις δρουν χαλαρώνοντας τους μύες στο πέος, επιτρέποντας αυξημένη ροή αίματος και διευκολύνοντας την ικανότητα επίτευξης και διατήρησης στύσης. Εάν η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αγγειακά αίτια, η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή. Κατά τη θεραπεία, διοχετεύονται τα κρουστικά κύματα σε διαφορετικά σημεία της συνολικής περιοχής του πέους, ώστε να ενισχυθεί η αιμάτωση του οργάνου. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη κι αναίμακτη. Η τελική λύση σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπευτικές επιλογές, είναι η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.